Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

1970-71: Το πράσινο "έπος" του... Χουντέμπλεϊ

Αυτό που στην Ελλάδα ονομάζεται "έπος του Γουέμπλεϊ", δηλαδή η πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, είναι άλλος ένας ωραιοποιημένος μύθος από αυτούς που μας πλασάρουν οι αδέκαστοι δημοσιογράφοι εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς όμως για όλους αυτούς οι οποίοι με κόπο συντηρούν τον μύθο αυτό τόσο καιρό, η εποχή της επικοινωνίας αποκαλύπτει και τα πιο βαθιά κρυμμένα μυστικά. Μπορεί στην Ελλάδα αυτό να αντιμετωπίζεται ως εθνικός ή πράσινος θρίαμβος, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο. Η Ευρώπη βούιζε από τις φήμες για όργια του παρασκηνίου μέσω της Χούντας, που εκδηλώθηκαν με την εχθρική διαιτησία προς την Έβερτον στον επαναληπτικό της Λεωφόρου στα προημιτελικά και με τις δηλώσεις περί στημένου αγώνα για τον επαναληπτικό της Λεωφόρου με τον Ερυθρό Αστέρα για τα ημιτελικά. Πάντως ένα είναι σίγουρο, ότι μέχρι και την σημερινή εποχή, δημοσιεύματα, βίντεο, δηλώσεις, έχουν έρθει στην επιφάνεια και έχουν ρίξει φως σε αυτό που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν κοινό μυστικό.

Διαβάστε:  Η όαση του "Χουντέμπλεϊ" στην 24χρονη πράσινη ευρωπαϊκή ανυπαρξία

Πως μια ευρωπαϊκή ομαδούλα, κυριολεκτικά ανύπαρκτη για 24 ολόκληρα χρόνια στο ευρωπαϊκό στερέωμα από το 1960 μέχρι το 1984, έκανε απανωτά... θαύματα σε μία περίοδο (1970-71), με τους παίκτες της να... βγάζουν φτερά στα πόδια και να ξεχνάνε τη μπάλα από την επόμενη κιόλας χρονιά. Ποια είναι τα στατιστικά - για εκείνη την ευρωπαϊκή 24ετία - της ομάδας που προσπαθούν μέχρι σήμερα να μας πείσουν ότι ήταν ο πρέσβης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Διαβάστε: Η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Έβερτον

Η τύχη στον αγώνα του Λίβερπουλ και η διαιτησία στον αγώνα της Αθήνας δίνουν την πρόκριση στον ΠΑΟ επί της Έβερτον. Η αναφορά του συγγραφέα Brian Glanville στο βιβλίο του για την διαιτησία.

Διαβάστε: Η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα

Το σκάνδαλο του επαναληπτικού στη Λεωφόρο, όπου ο ΠΑΟ ανέτρεψε το σκορ του πρώτου αγώνα και πήρε την πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα. Πολλά χρόνια μετά ο τότε παίκτης του Αστέρα Mile Novković πιστεύει ότι ο αγώνας ήταν στημένος και η σύζυγος του δικτάτορα Δέσποινα Παπαδοπούλου το παραδέχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.